Ce ziceti de o altfel de prajitura? Una cat se poate de sanatoasa: cu dovlecel, morcov, ghimbir si ulei de nuca Bufetto? Multumim Arta-ma fara Zahar pentru reteta!


Articol si fotografii preluate de pe Arta-ma fara Zahar


Prajitura cu dovlecei, morcov si ghimbir

“Nu este un desert clasic, dar e bun!”. Cam asta a spus sotu-mi prea iubit, nascut in inima Moldovei si crescut cu poale-n brâu si cozonaci pufosi, cu dulceata de cirese amare si chisalita.

Nu, prajitura mea nu e un desert clasic, dar dincolo de ingredientele foarte sanatoase, e gustoasa si rapid de facut. In plus, cred ca fara adaosul de ghimbir, poate fi desertul perfect si pentru copiii care… nu papa legume :).

Ce mai aduce nou prajitura mea este uleiul de nuca, asa ca o sa profit de ocazie pentru a va spune, cu incântare, si câteva cuvinte despre acesta. Il folosesc de putin timp, dar a trecut testul salatelor, mâncarurilor si acum – al deserturilor.

Sigur, il puteti inlocui cu orice alt ulei, insa atunci când stim ca nuca (si, implicit, uleiul obtinut din nuca, prin presare la rece) este bogata in seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu si are un continut ridicat de antioxidanti…parca nu mai vrei sa-l inlocuiesti.

In plus, dragelor, hidrateaza tenul  si (din punctul meu de vedere), mult mai important, contribuie la echilibrarea hormonala, ceea ce, pentru o femeie, este un aspect crucial in orice etapa a vietii s-ar afla.

Nu spun ca daca vei consuma ulei de nuca o sa functionezi ceas, n-o sa te mai apuce bâzdâcii la toate idioteniile din jur si vei pluti intr-o permanenta stare de zen. Spun doar ca uleiul de nuca va contribui activ la starea ta de buna-dispozitie, iar nervii, când vor veni (daca vor veni), vor fi autentici si bine argumentati. In fond, si rabufnirile fac parte din procesul de armonizare, pâna la urma :P.

Asadar, pentru ca m-am hotarât ca, din când in când, sa prezint pe larg beneficiile unor ingrediente pe care le folosesc si care se numara printre preferatele mele, azi va trimit catre Bufetto – uleiul de nuca presat la rece. Mai multe detalii despre acest ulei puteti citi aici, insa cel mai bine ar fi sa il puneti direct in salate si prajituri si sa ii testati gustul si aroma.

Revenind la prajitura….


Ingrediente:

• 3 morcovi maricei;

• 1 ½ dovlecei;

• 3 oua;

• 100 gr Green Sugar;

• 1 lingura praf de copt bio;

• 400 – 450 gr faina de ovaz;

• 50 ml ulei de nuca Bufetto (puteti folosi orice alt ulei, dar beneficiile celui de nuca sunt foarte bune pentru sanatate);

• 2 cm2 ghimbir curatat de coaja;

• dulceata de portocale cu ghimbir (fara zahar!!!) pentru decor.


Lucrurile nu pot fi detaliate prea mult, pentru ca prajitura este extrem de simpla si rapida: se rad morcovii cu dovleceii, se amesteca toate ingredientele.

Se adauga ghimbirul ras si se incorporeaza bine in aluatul rezultat, apoi se toarna in formele de silicon dorite si se lasa la cuptor, la 200 grade, pentru 20 minute, apoi la 180 grade pentru alte 30 (sau pâna când prajitura se rumeneste la suprafata si trece testul scobitorii.


Gata! Dupa racire, se orneaza cu dulceata fara zahar. Eu am folosit-o pe cea de la St. Dalfour, pentru ca nu are zahar adaugat, iar combinatia de ghimbir si portocale mi-a facut cel mai tare cu ochiul, ca fiind potrivita.

Pofta buna!



adauga comentariu